VALENTINE

ETTORE SOTTSASS

In 1969 ontwerpt Ettore Sottsass [1917–2007] samen met de Brit Perry A. King [geboren in 1938] de Valentine, een draagbare schrijfmachine in ABS, een materiaal dat wordt gewaardeerd om zijn rigiditeit en zijn lichtheid en het feit dat het kan gemouleerd worden door injectie.
Het design breekt met dat van de schrijfmachines die eraan vooraf zijn gegaan. De vief rode Valentine is compact en toont zijn mechanisme.
Enkel de twee doppen van het inktlint zijn geel, een detail dat vaak is geïnterpreteerd als robotogen. Een handvat onderaan maakt het mogelijk de machine te transporteren met of zonder de doos, die ook als steun kan dienen.
Het design van de Valentine brengt ons terug naar de sixties, een tijdperk waarin de esthetiek en de speelsheid van de popart triomfeert en waarin men ervan droomt rond te trekken, terwijl tegelijk de nieuwe technologieën worden benut, met name plastics.

Als zoon van een Italiaanse vader en een Oostenrijkse moeder, studeert de in Oostenrijk geboren ETTORE SOTTSASS architectuur aan de Politecnico van Turijn.
Vanuit zijn belangstelling voor de ontwikkeling van objecten richt hij in 1947 zijn designagentschap in Milaan op. In 1956 ontmoet hij Adriano Olivetti [1901- 1960], directeur van het bedrijf Olivetti, en wordt er tot in 1980 de designer-consultant van. Hij begint computers, elektronische schrijfmachines, rekenmachines en kantoormeubilair te ontwerpen. Sottsass ontpopt zich ook tot een theoreticus van het design en wordt een centrale figuur van het design van de 20ste eeuw. Hij is met name actief in de radicale bewegingen zoals het anti-design via de groep Alchimia, en daarna de Memphis groep en het bedrijf Sottsass dat hij in 1981 opricht.

Contact | Belgiëplein - 1020 Brussel | T +32 2 669 49 29 | Van vrijdag tot en met maandag van 11 u tot 19 u

Crafted by Antartica ©2018